Най-известният зимен курорт у нас, а и на Балканите – Банско, е преди всичко селище с разнообразно и богато културно-историческо наследство. Градът има важна роля за утвърждаването на българските ценности, традиции и култура.

Следата му в националното ни израстване не може да бъде заличена, предвид факта, че Банско е родното място на множество именити исторически личности. Банско се свързва с изявени имена като Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Ангел Балев, Димитър Молеров, Костадин (Кочо) Молеров, Никола Вапцаров, Никола Попфилипов и други. 

Небезизвестен е фактът, че по време на Възраждането Банско е търговско-занаятчийски център с водещо значение. Тук, по поречието на р. Глезене, са били изградени множество занаятчийски центрове, в т.ч. воденици, дъскорезници, валявици, тепавици и много други. 

Занаятчийската култура на града днес оживява отново, благодарение на едно от най-значимите събития, провеждани в града в последните години – Панаир на занаятите в Банско

История на панаира: майстори-занаятчии, бит и култура оживяват в Банско в продължение на цяла седмица през лятото

Панаирът на занаятите в Банско е сравнително ново събитие и част от културния календар на града. Форумът се провежда за първи път през 2021 г. – в седмицата между 28 юни и 4 юли.

Тазгодишното издание на Панаир на занаятите – Банско 2022 бе второто поред и се проведе в седмицата между 4 и 10 юли 2022 г.

Кои са организатори на събитието? 

Събитието се организира и провежда от Регионалната занаятчийска камара – Банско, съвместно с Община Банско и Народно читалище “Никола Вапцаров – 1894 г.”, Банско. Идеята за провеждането на този специален форум идва след учредяването на Регионална занаятчийска камара в града.

Основаването на сдружението се нарежда сред най-големите успехи за банскалии. В продължение на години местните грижливо пазят традиции, занаяти и обичаи. Стремят се и да ги популяризират по най-добрия начин, за да достигнат до все повече подрастващи, а и гости на курорта. Истината е, че за немалка част от тях те са напълно непознати, особено сред по-младото поколение. 

Организирането и провеждането на занаятчийска седмица в рамките на Панаира на занаятите е изключително подходящ начин новоучреденото тогава сдружение на занаятчиите да изпълни своята голяма цел. А тя е именно да се съхранят, покажат и популяризират местните занаяти по атрактивен начин. 

Как протича подготовка на Панаира на занаятите в Банско? 

Подготовката на събитието отнема месеци – подготвя се програма, канят се майстори-занаятчии от цялата страна, уточняват се логистични и организационни процеси.

По време на панаирните дни занаятчии от различни краища на България – Троян, Бургас, Варна, Благоевград и много други, разполагат щандовете си със занаятчийски изделия в центъра на града.

Цели, които организаторите си поставят с всяко следващо издание на форума

Своеобразният фест на занаятите в Банско цели да привлече интереса на максимално много хора към корените на българското население. С подобен тип прояви по-младите представители на местното население, а и посетители от различни краища на страната и чужбина, могат да се докоснат до старите, традиционни за България занаяти.

Малцина знаят как се прави дърворезба, как се обработва желязото, как в миналото се е изработвало облеклото, чергите, одеялата, гайтаните и много други, типични за България, предмети от бита. Ето защо, подрастващите остават във фокуса на организаторите в лицето на Регионална занаятчийска камара – Банско.

Чрез подобен тип демонстрации връзката между поколенията и корените ни остава жива и трудно може да бъде прекъсната, смятат инициаторите на панаира. Те са убедени, че събития с такъв характер са начинът да се покаже на младото поколение съществената разлика между масовото индустриално производство днес и традиционната ръчна изработка. 

Само с първото си издание Панаирът на занаятите в Банско успява да привлече значителен интерес. Това е фактор, който мотивира организацията на следващото, а и всяко поредно издание, което предстои да се провежда и занапред в курортния град. 

Планира се да бъдат обособени също и тематични творчески работилници – ателиета, посредством които старите, а и позабравени вече, занаяти да заживеят в съвремието по атрактивен начин. 

Предвижда се създаването на различни ателиета, като например:

  • Дърводелство;
  • Иконопис;
  • Плъстене на плетива;
  • Работилници за изработка на бижута;
  • Тъкачни работилници;
  • Работилници за бродиране;
  • Както и много други дейности, вдъхновени от бита на старите банскалии. 

От административния орган на града – Община Банско, която е и съорганизатор на Панаира на занаятите – смятат, че идеята за събитието е иновативна. С нея се дава шанс на много от подрастващите да усвоят традиционен за българите занаят. 

Браншът на хотелиерите в града също приветства идеята за Панаир на занаятите в Банско. С ежегодното си издание събитието предполага успешно развитие на културния туризъм в града. С това, а и ред други културни мероприятия, реализирани в зимната столица на Балканите, Банско се утвърждава като предпочитана дестинация не само през зимния сезон, но и през цялата година. 

Видове занаяти, демонстрацията на които могат да бъдат видяни в по време на Панаир на занаятите – Банско 

Традиционно Панаир на занаятите – Банско се провежда на централния площад “Никола Вапцаров” в града. Демонстрация на традиционни български занаяти от миналото като дърворезба, коларство, бъчварство, самарджийство и други могат да бъдат видени в рамките на едноседмичния форум в града. 

Майсторите-занаятчии, които идват в Банско по време на занаятчийския фестивал, правят изложения на своите занаятчийски продукти. Тук можете да закупите редица ръчно изработени продукти като красиви дърворезби, плетени кукли, ръчно изработени бижута, гайтани, плетива, рисувани дрехи, чанти и много други.

Освен че могат да бъдат закупени за спомен от панаира, посетителите, в т.ч. и деца, могат да се включват в изработката на една част от тях. 

Участници в Панаир на занаятите – Банско

Освен майстори-занаятчии от цялата страна, участие в Панаира на занаятите не липсва и от страна на банскалии. В града има много потомствени майстори-занаятчии, за които форумът е възможност да представят своите ръчно изработени произведения на изкуството на местните, а и множеството гости, посетили града по време на провеждането на панаира. 

Майсторите не само предлагат своите готови изделия. Те демонстрират и как ги изработват стъпка по стъпка пред очите на стотиците събрали се в града туристи. 

Подобен тип събития наистина се радват на значителен интерес, категорични са организаторите. Истината е, че много хора, особено подрастващите, а и чужденците, никога не са виждали подобни артикули, въпреки факта, че те са типични за българския бит и култура

Под указанията на занаятчиите дори и най-малките могат да изработят свое изделие, което да занесат в родните си места за спомен от Панаира на занаятите в Банско.

Дати на Панаир на занаятите – Банско

Датите за провеждане на панаира далеч не са случайни. Както вече споменахме, събитието се провежда между края на юни и началото на юли всяка година. Датите, в които се провежда, са около Петровден. Денят се отбелязва на 29 юни и освен голям български празник, е и Ден на занаятите.

Панаир на занаятите 2022

В случай че това лято сте пропуснали да посетите Панаир на занаятите Банско, то следете за изданието му през следващата година. Наистина си заслужава да го посетите, а покрай визитата си в града, определено има още какво друго да видите. 

В рамките на панаира ще се насладите на интересни демонстрации, ще имате възможност да избирате между различни ръчни изделия, които да закупите за себе си или като подарък за близките си

Не на послендо място е важно да отбележим, че в Банско са разположени едни от най-добрите СПА хотели у нас. Струва си да отседнете в някои от тях, за да се насладите на пълноценна почивка, преди да се върнете към работното си ежедневие.

Други панаири на занаятите в България, които си струва да посетите 

В случай че проявявате интерес към подобни събития, Панаир на занаятите – Банско е само един от най-добрите примери, към които да се насочите. В различни краища на България се провеждат различни форуми от този тип, някои от които са и с международно значение.

Международен панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика” – Варна

Международен панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика” във Варна например е най-мащабното събитие от този тип, провеждано в България. Международният панаир събира на едно място едни от най-добрите автори от областта на изящното и приложно изкуство в морската ни столица.

Форумът е пример за идеалната комбинация между традицията и съвремието. Провежда се всяка година през август. Тогава в града има и много родни и чужди туристи, които стават свидетели на това красиво арт събитие. 

Организатор на събитието е Асоциация “Булгарика”, която от няколко години работи в посока съхранение, развитие, представяне и популяризиране на българското изкуство.

Международен панаир на традиционните занаяти – Габрово

В Етнографски музей на открито “Етър” в Габрово пък се провежда Международният панаир на традиционните занаяти. Тук участие вземат утвърдени майстори, чиито трудове имат изключително голяма стойност за съхраняването на материалното и нематериално културно наследство в глобален план.

И тук, подобно на много други мероприятия от този тип, освен изложения на вече готови творби на изкуството, се провеждат и тематични демонстрации. Благодарение на тях посетителите могат да се запознаят с цялостния процес по тяхното създаване.

Форумът е единственият у нас, в който се реализира панаир на занаятите по музейна концепция със строго придържане на традициите. С него се цели да се образова, възпитава, популяризира и опазва културното наследство на България. 

Организатори на събитието са Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито “Етър”. Панаирът се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България. 

Често задавани въпроси

Да, Панаир на занаятите – Банско се провежда всяка година. Първото издание на панаира е през 2021 г.

Форумът се провежда на открито на централния площад в Банско “Никола Вапцаров”, където се позиционират множество щандове и работилници на майстори-занаятчии.

Събитието е със свободен достъп. Жители и гости на града могат да закупят от предлаганите ръчно изработени изделия, да се включат с изработката на такива или да наблюдават демонстрациите на майсторите.

Идеята за събитието е на Регионалната занаятчийска камара – Банско, които са основните организатори. В организацията на форума участват и Община Банско и местното читалище.

Панаир на занаятите – Банско се провежда всяка година през август и е с продължителност от една седмица. Датите са различни вска година, но са преди или около Петровден, тъй като на този ден се отбелязва и Денят на занаятите.

Форумът се утвърждава като едно от най-значимите и атрактивни сами по себе си прояви в града. Панаирът на занаятите буди интерес най-вече у подрастващите, но е и не по-малко привлекателен и ча чужденците, които виждат техники за ръчна изработка на различни изделия, които не се практикуват масово днес.

Leave a comment