Коледа в Банско

Коледа в Банско

През студените зимни месеци курортът Банско се изпълва с ентусиазирани скиори. Сред тях са и хора, пристигнали с цел да се насладят на красивия планински пейзаж, да вкусят местната кухня и да се запознаят по-отблизо с традициите на банскалии по Коледа.

Има ли сняг в Банско по Коледа?

По склоновете на Пирин има сняг целогодишно, но по високите ѝ части условията за спускане и ски преходи са най-подходящи през зимата. Ако снегът не е достатъчен, пистите се подготвят с изкуствен сняг за първите си гости. 

Обикновено по Коледа има сняг в Банско. И все пак, когато снежната покривка е ограничена, туристите и гостите на града се отдават на релакс в СПА хотелите и на разглеждане на забележителностите на града. А посрещането на Коледа в Банско от стотиците гости и жители превръща града в огромен празник за възрастни и деца.

Заслужава ли си да посетите Банско?

Градът предлага чудесни възможности за каране на ски и сноуборд. За местните и за чужденците той е топ курорт в това отношение.

Но Банско е и чудесно място да се срещнете с различни хора, да опознаете традициите на този край, да разберете повече за уникалната кухня и забележителната архитектура. Особено интересни са коледните традиции и обичаи, запазени през вековете и предавани на всяко следващо поколение.

Традициите на банскалии са много на брой и продължават през цялата година. Тържественият звън на камбаните съобщава за всяка от тях, а на църковните дни банскалии ходят на църква.

Много често светски, училищни или други празници и тържества се пренасят на площада и под звуците на гайда местни и гости се хващат на трикато хоро.

Особено наситени с различни инициативи и изпълнение на запазени ритуали са коледните празници в Банско, които продължават няколко дни – от 20 до 25 декември.

Коледари на Бъдни вечер

По време на коледните дни на особена почит са коледарите, които по стара традиция посещават всички домове на Бъдни вечер.

Те са група млади неженени мъже и момчета, облечени в народни носии и водени от станеник – по-възрастен мъж. Коледарите пеят коледни песни, за да прогонят злите сили според езическата традиция. Наричат берекет и здраве на стопаните, а те ги даряват с подаръци като сушени плодове, обредни питки, вино, боб, местни специалитети, дребни монети и др.

Стопанинът посреща коледарите с вино и ракия и ги гощава, а момата в дома им дава вит кравай. След като посетят всички къщи, коледарите сядат на обща трапеза. Останалите продукти продават и даряват парите на бедни хора, на църквата, училището и др.

Празнична трапеза

Традиционната трапеза в Банско включва постни ястия, които е прието да са нечетен брой и обикновено са 7, 9 или 12. За менюто са характерни пълнените чушки, сармите, тиквеника, вареното жито или боба, мед, различни плодове, орехи и обреден хляб, често наричан „Богова питка”.

На масата трябва да има от всичко, което хората са отгледали в градината си, за да ги сподири късметът през новата година. Стопанката прави и питка с пара за щастие на този, който я намери. След като най-възрастният мъж от семейството произнасе молитва, подава на всеки парче от питката, като започва от най-старите.

Освен постни ястия и пита, на трапезата трябва да има и младо червено вино, символизиращо Христовата кръв. Около ястията жените украсяват с житни класове.

Обичаи

Докато всички са около масата на Бъдни вечер, вечерта и през нощта в огнището трябва да гори бъдник – дебело дърво, най-често дъб, круша или бук. То се избира от стопанина, той го донася на рамото си, без да го допира до земята, а запалването му прави само той.

Бъдникът трябва да поддържа огъня цяла нощ, като по начина, по който гори, се гадае каква ще бъде годината. На сутринта недоизгорялото дърво се гаси с вино. От парчетата се изработват кръстчета, които се вграждат в рало за плодородие. Върху нивите се разпръсква пепелта от бъдника със същата цел, а може да се използва и за лечение.

Докато са членовете на семейството седят около масата, не трябва да стават, а ако се налага, да ходят приведени, като отрупаните със зърно житни класове. Когато вечерята свърши, храната се оставя, за да се почетат мъртвите и да се „нахранят” и те.

Кукерски игри на Нова година

След 24 декември, Бъдни вечер, и празнуването на Рождество Христово, следващият голям празник за банскалии са кукерските игри. Тяхната традиция идва от древността и в Банско те започват веднага с идването на новата година.

Всеки, който се намира в Банско по това време, ако иска, може да участва в кукерското шествие, в което се събират кукерски групи от различни краища на България. Това е и причината много от туристите да посрещат Нова година в един от многото луксозни хотели в Банско – за да могат да присъстват на зрелищно събитие като кукерския фестивал.

Коледа и Нова година в Банско

С грейването на светлините на коледните елхи на площадите в различни краища на страната всички започват да се настройват за посрещането на най-светлите празници – Коледа и Нова година. Точно по това време на годината си заслужава да посетите Банско.

В Лъки Банско ще ви предложат коледен уют и пакет от услуги. Освен богата коледна вечеря и развлекателна програма, за голяма радост на децата те ще получат и подарък от Дядо Коледа. Настаняването за дете до 15,99 г. е безплатно, докато гостите на хотела ще се порадват както на Дядо Коледа и Снежанка, така и на участие в оригинално детско парти.

Ако Банско е ваш любим курорт в България, особено ако сте почитатели на зимните спортове, вероятно няма да сте склонни да опитате да почивате на друго място. Когато обаче тепърва започвате да оценявате предимствата на зимния туризъм, може би ще се насочите и към другия популярен зимен курорт – Боровец.

Кой е по-голям – Боровец или Банско?

Сравнение между двата топ зимни курорта може да се направи в много отношения. Според чуждите туристи, и двата са смятани за най-евтините европейски ски курорти и ако това е общото, то по отношение на пистите има разлика.

Коледа в Банско

В Банско ски пистите са 17, като общата им дължина надхвърля 70 км. Те се поддържат много добре, затова и Банско в последните години вече няколко пъти е домакин на престижни световни състезания – по сноуборд и ски-купа. Всички писти са на 100% снабдени с машини за изкуствен сняг.

На Боровец маркираните ски писти са с дължина 58 км, като най-дългата е 12 км. Курортът разполага със съоръжения за биатлон и със ски-скок шанца.

Руски и други медии дават висока оценка на Банско като място за зимни спортове заради липсата на „плешиви” писти, а и защото снежната покривка винаги е почти 2 м. Старинните сгради, термалните извори, баровете и ресторантите на Банско също са предимство.

От друга страна, представата за Боровец е като за най-големия български ски курорт, намиращ се сред великолепна борова гора. Скиорите оценяват отличната за каране инфраструктура и това, че има пътека от 20 км за ски бягане и 16 лифта.

Тези сравнения се отнасят повече за скиори, но и за сноубордисти, като последните като че ли предпочитат Боровец малко повече.

Ако трябва като критерий за избор на зимен курорт да включите и хотела, в това отношение и Банско, и Боровец могат да отговорят на всички ваши изисквания. Дали ще изберете Лион Хотел Боровец, Апартхотел Лъки Банско Спа & Релакс, или някой друг, ще получите одобрение от семейството си и за него, и за курорта.

Почивката в зимен курорт ще ви създаде приятни емоции тогава, когато получите всичко или почти всичко, което сте си пожелали. Ако това е празнична атмосфера, комфорт и екстри за Коледа или спокойна спа почивка, съчетана със зимни спортове, може би ще изберете Банско. А Боровец е за тези, за които приоритет е спортът и обичат екстремните изживявания.

Важното е да се възползвате от всички предимства за спорт и почивка, които предлагат примамливите сезонни оферти – за семейства, за двама или за СПА почивка с празнична коледна вечеря.

Важно е да вземете предвид обявените цени на човек, както и услугите, включени в цената на офертата. Това могат да са закуски и вечери, използване на СПА зона в хотела, сауна, парна баня, джакузи, вътрешен бар и т.н.

Често задавани въпроси

Коледните празници в Банско продължават от 20 до 25 декември.

Ако направите по-ранни резервации, ще можете да си осигурите най-изгодната за вас оферта за избрания брой нощувки.

В зависимост от желанието ви, можете да избирате оферти за стая с две, три или повече нощувки, като всеки хотел включва към пакета различни услуги и отстъпки.

Отстъпките и бонусите са свързани най-вече с пакетите от за празнична коледна вечеря и СПА услуги.

Всеки хотел в Банско предлага на гостите си бърз безжичен интернет, независимо от типа настаняване.

По-добрите хотели осигуряват безплатен транспорт вечер от хотела до центъра на града и обратно.