В цяла България ежегодно се провеждат фолклорни фестивали от различни мащаби. Участие в тях вземат професионални и самодейни колективи, индивидуални певци, танцьори, музиканти и много други любители на народното ни творчество.

Банско – градът, съхранил фолклорното ни богатство и многовековното ни културно-историческо минало – е домакин на едно от най-мащабните фолклорни събития у нас – Национален фестивал “Фолклорна магия”. Форумът се провежда от 2018 г. насам и с всяко следващо издание привлича все по-голям интерес, както от страна на участници, така и от посетители.

Добре дошли сте в зимната столица на Балканите не само през зимата, но и през лятото. Точно тогава се провежда и “Фолклорна магия” – Банско. Всичко за фестивала – регламент, награди, фестивална карта, участници и програма, обобщаваме накратко в следващите редове.

Национален фестивал за народно творчество “Фолклорна магия” – Банско: всичко, което трябва да знаете

Под надслов “Да съхраним заедно българщината” преминава всяко от изданията на най-големия фолклорен форум в Банско – Фестивал за народно творчество “Фолклорна магия”.

В последните години, фестивалът се утвърждава като особено разпознаваем и силно посещаван фолклорен форум. В програмата участие вземат самодейци от всички фолклорни области на страната. Организатори на събитието са Община Банско и телевизия “Фен Фолк ТВ”.

Фестивалът има за цел да популяризира, съхрани и развие богатството на родния фолклор, който е ключова част от българската култура. Възможност за изява получават всички радетели и пазители на българското народно творчество – самодейни състави, индивидуални фолклорни изпълнители, занаятчии, производители на традиционни български продукти.

Регламент за участие в Национален фестивал “Фолклорна магия” – Банско

Фестивалът има конкурсен характер, като участие в него могат да вземат самодейни състави от всички фолклорни области на страната без ограничение във възрастта. Съгласно регламента на форума, участниците се разпределят в няколко основни категории изпълнения. Това са пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

Категориите изпълнения за всяка от тях са:

  • Свирене “Фолклорни виртуози” – инструментални изпълнения на индивидуални и групови участници, в т.ч. кавал, гайда, гъдулка, тамбура, акордеон и други;
  • Пеене “Нашенски славей” – вокални изпълнения на индивидуални и групови участници, в т.ч. състави, дуети, групи, хорове;
  • Танци“Дръж се, земьо” – фолклорни танцови изпълнения на състави, ансамбли, групи, клубове, школи и други;
  • Демонстрация на традиции и обичаи“На мегдана” – представяне на автентични обичаи и традиции и/или словесен фолклор.

За участие във фолклорната програма на фестивала се допускат както индивидуални участници (певци, инструменталисти), така и групови участия (певчески и танцови групи, камерни състави, народни хорове, фолклорни ансамбли, танцови клубове и формации за народни танци и хора).

Няма възрастови ограничения за участие, като за целта на оценяването и награждаването на всички, заявили участие, се разпределят в три възрастови групи: участници до 12 години, участници от 13 години до 17 години и участници над 18 години.

Участието във фестивала е обвързано с такса, която варира, в зависимост от числеността на състава. Таксите започват от 8 лева за индивидуален изпълнител и достигат до 160 лева за състави с численост над 25 човека. За придружаващите солистите групи не се заплаща такса, а журито оценява изпълнението на солиста, а не на групата, която го придружава.

Оценка и награждаване на участници във фестивал за народно творчество “Фолклорна магия” – Банско

Компетентно жури оценява представянето на участниците на база точкова система. Във всяка категория изпълнение и възрастова група се излъчват първо, второ и трето място. Отличените получават диплом и плакет за участие.

Най-добрите участници във фестивала се награждават със заснемане на 10 видеоклипа, реализирани и разпространявани от един от основните организатори – телевизия “Фен Фолк ТВ”.

Връчва се и специална награда на кмета на Община Банско. Награда за млад изпълнител, която включва професионален звукозапис, предоставя радио “Благоевград”. Всички самодейни групи и индивидуални изпълнители, включили се във фолклорната програма на форума, получават грамота за участие във фестивала.

Критериите за оценка на изпълнителите и тяхното представяне са:

  • Подбор на репертоар;
  • Автентична интерпретация;
  • Майсторство на изпълненията (стил, изказ, дикция, синхрон);
  • Артистичност и сценично поведение;
  • Подбор на костюми (структура и функция спрямо региона).

Всички участници във фестивала следва да са облечени с традиционните за региона мъжки и женски български носии. По този начин събитието се превръща в истински празник на българското, който дава нов живот на българските традиции, фолклор, обичаи, култура и родното производство.

Фестивална карта

За всяко издание на фолклорния фестивал “Фолклорна магия” – Банско се подготвя т.нар. фестивална карта. На нея са представени ключови обекти в района, в който се организира и провежда събитието – Градската градина на град Банско.

Фестивална карта служи за ориентир на участници и гости, показвайки къде се намират двете фестивални сцени, на които се изявяват талантите, заявили участие. И не само – фестивалната карта разпределя на няколко зони Градския парк на Банско. Изобразяват се още ключови обекти, сред които информационен център, магазини, помещения за участници, жури, технически екипи, места за хранене и други.

Със своята организация и конкурсна програма, “Фолклорна магия” – Банско е събитие, което определено си струва да посетите, ако до този момент не сте. И за да бъде изживяването ви още по-запомнящо се, градът предлага отлични места за настаняване, в т.ч. и луксозни петзвездни хотели с множество екстри и услуги за идеалния ви и релаксиращ престой.

Национален фестивал "Фолклорна магия" - Банско

Не на последно място, в и около курортния град са разположени множество културно-исторически и природни забележителности, които да посетите с идването си.

Често задавани въпроси 

Да, Национален фолклорен фестивал “Фолклорна магия” се провежда всяка година, като първото издание на форума е през 2018 г. Тазгодишното му издание бе 5-то поред.

Традиционно събитието се провежда в Градския парк на град Банско, където се позиционират две сцени за изява.

Да, събитието е с вход свободен за посетителите – жители и гости на град Банско. Такса за участие във фестивала заплащат участниците, заявили представяне във форума. 

НФФ “Фолклорна магия” се организира ежегодно от Община Банско в партньорство с телевизия “Фен Фолк ТВ”.

НФФ “Фолклорна магия” се провежда ежегодно през месец юли. Датите са различни и се обявяват всяка година. В случай че бихте желали да се насладите на богата фолклорна програма, включваща песни, танци, свирене и демонстрация на обичаи и традиции, следете културния календар на града, който се обявява всяка година.

НФФ “Фолклорна магия” е истински фолклорен спектакъл, където пъстротата на родния фолклор от всички етнографски области на страната бива представен по автентичен начин. Форумът е събитие, което заслужава да бъде посетено и има за цел да съхрани и развие българските традиции.

Leave a comment