Разположеният в Югозападна България Банско, сгушен в Пирин планина и близо до Родопи и Рила, привлича всяка година туристи от много страни не само заради отличните си условия за ски. През последните две десетилетия градът утвърждава името си и като културно средище, заради организираните през цялата година различни вълнуващи фестивали.

В ежегодния фестивален календар са включени Кукерски фестивал, Банско Бийт Фест, Банско джаз фестивал, Банско Опера Фест и др.

Най-новото попълнение в музикалните събития е нов музикален проект – музикален фестивал Bansko Calling.

Bansko Calling – всичко, което трябва да знаете

Този уникален музикален фестивал, който се провежда в Банско на 3 март 2022 г. и продължава до 6 март, е преживяване в сферата на музиката, което обещава да се превърне в традиция подобно на популярния джаз фест.

За разлика от останалите музикални събития в Банско, новият фестивал се открива не на площад „Никола Вапцаров”, а на Бъндеришка поляна – в ски екипировка и с питие.

Следващата спирка на участниците е на един ски път разстояние – на широката панорамна тераса на бар HAPPY END. Всяка вечер през фестивалните дни на партита до зори на сцената във FLASH CLUB популярни артисти показват невероятните си хаус умения.

Организаторите на Bansko Calling включват в това ново музикално преживяване Pacho & Peppo, Dj Kiko, Dj Gorro и Stephan Gee – все популярни имена на хаус сцената в България.

Участници във фестивала

Роденият във Велико Търново Dj Kiko е на музикалната сцена от средата на 90-те. Продуцира няколко лейбъла – Signature By Kiko, Material Series, Break New Soie и др. Оригиналните му еклектични продукти като Ozone Records, Black Jack, GoodLife и др. са отличаващи се, а много от сетовете му се изпълняват от най-известните диджеи по света.

Другите двама култови български артисти, участници във фестивала, са Dj Gorro и Stephan Gee. Dj Gorro е един от най-добрите родни диджеи, гигант от най-квалитетните нощни клубове в страната. Изявите му на сцената екзалтират публиката, благодарение на неговите сетове от поп, черна и хаус музика. Stephan Gee е новатор, с диджей кариера от 1995 г. Неговата страст е прогресив и фънки хаус звученето.

Музикален фестивал Bansko Calling

Сред участниците са и нашумели в Европа имена като DJ Tsili Christos, Dj CASSIMM и Dj Junior Pappa.

Един от хедлайнерите на фестивала, DJ Tsili Christos, е продуцент, създал Made in Mykonos – едно легендарно парти, и резидент на клуб NAMMOS.

Dj Junior Pappa е харесван гръцки продуцент, а популярен в клубния живот в Ибиса е резидентът на клуб Aquarium и Toy Room в Лондон Dj CASSIMM.

Програма на Bansko Calling

За дните от 3 до 6 март всеки от участниците се изявява със свое изпълнение, като по програма на 03.03 първи на сцената на FLASH CLUB излизат PACHO & PEPO.

Двамата пловдивчани, които са едни от най-обичаните родни диджеи, са вече заедно над 16 години и се считат за едни от родоначалниците на електронната музика. Имат изяви в Club EGG, CODE, Cacao Beach, Mascara и др. Авторските им продукции намират място в глобални лейбъли – Be One, Stereo Productions и др.

Резидентът на Aquarium DJ CASSIMM се включва в програмата на фестивала на 04.03 също във FLASH CLUB. Заради мелодичността им, проектите му се приемат добре не само от феновете на хаус музиката. Създава колаборации със Saccao и Heavy Pins, както и с български артисти. Неговите участия в лондонски клубове като EGG, STYX, Toy Room и др. са редовни. Постоянни са и изявите му в Милано, Амстердам, Ибиса, Москва, Барселона, Киев и др.

Vassili Tsili Christos се представя с музиката си на 05.03. Известен е като организатор на събития и диджей, а също и продуцент. Неговото годишно турне Made in Mykonos е особено популярно.

Изявявал се е и съвместно с диджеи като Tiesto, Hardwell, Armin Van Buuren и др. Пътува по света и предлага на публиката широка комбинация от хаус музика. Страстта му към музиката и богатият му опит като DJ са причина да получи международно признание.

Dj Junior Pappa е включен в програмата на последния ден на фестивала – 06.03. Има над 16-годишна кариера като DJ. Музикалният му стил е пътуване от хаус до техно, което прави сетовете му изненадващи. Артистът не само е резидент DJ на няколко гръцки клуба като Cavo Paradiso Mykonos, Aigli Geni Hamam и др, но е създал и свой проект Twisted Nights. Участва също и в клуб Farout IOS, превърнал се в легенда.

Всички тези топ артисти дават възможност на любителите на електронната музика да станат свидетели на виртуозни изпълнения. Редуващите се стилове от хаус до техно, различните сетове с включени етно елементи, със силната си мелодичност успяват да поддържат силните преживявания на публиката и да я екзалтират.

Тук, в Банско, си струва да се посетят много фестивали, на които всеки да открие нещо за себе си. И ако сте любители на нощните партита, музикалният фестивал Bansko Calling ще ви зареди с много емоции и енергия.

А какви изненади са ни подготвили организаторите за следващите издания – предстои да разберем.

Често задавани въпроси

Този нов музикален фестивал се провежда от 3 до 6 март.

Новият за Банско фестивал се открива на Бъндеришка поляна, като участниците са в ски екипировка.

Сред участниците са култови български и чужди имена като Pacho & Peppo, DJ Kiko, DJ Gorro,  Stephan Gee, DJ Tsili Christos, DJ CASSIMM и  DJ Junior Pappa.

Най-популярните сетове са от хаус, техно, етно елементи и др.

Всяка вечер на сцената във FLASH CLUB артистите показват невероятните си умения.

Фестивалът стартира на 03.03. с двамата пловдивчани PACHO & PEPO – обичани родни диджеи, заедно над 16 години  и  едни от родоначалниците на електронната музика.

Leave a comment