Най-популярният ски курорт на България – Банско, определено има с какво да ви изненада, независимо дали планирате да го посетите в активния зимен сезон, или в друга част от годината. В курортния град ежегодно се провеждат различни мероприятия – концерти, конкурси, фестивали, театрални постановки и много други. 

Важно е да отбележим, че уникалната природа на града, сгушен в подножието на Пирин, привлича много туристи през цялата година. Достъп до богата културна програма има през всеки един период на годината. Сред тях се нарежда и едно от най-големите и значими културни събития за града – “Банско Опера фест”. 

За “Банско Опера фест” – фестивалът, който събира любители на класическата музика от близо и далеч

“Банско Опера фест” e фестивал-спектакъл за оперна и класическа музика. Събитието се организира и провежда всяка година от 2009 г. насам като събира любители на класическото изкуство, опера и балет от страната и света.

Тазгодишното издание на едно от най-големите културни мероприятия в Банско се проведе на 26 и 27 август 2022 г. Спектакълът се провежда под открито небе на централния площад „Никола Вапцаров“ в града.

Всичко за културния спектакъл “Банско Опера фест” 2022 – участници, програма, постановки, организатори и други обобщаваме накратко в следващите редове.

“Банско Опера фест” 2022 – участници, програма и постановки, които заслужават да бъдат видени на живо 

В рамките на тазгодишния фестивал бяха представени две популярни произведения – мюзикълът “Брилянтин” и операта “Ромео и Жулиета”

“Брилянтин” – рокендрол мюзикъл, който ни пренася в 50-те години

“Брилянтин” е произведение, което се ражда преди цели 50 години. Запознава ни с ежедневието на група от 10 тинейджъри, на които предстои да завършат гимназията “Райдел” в Чикаго Илинойс. Драматургията стъпва върху основата на живота им, който е наситен с проблеми и радости, типични за тийнейджърската възраст. 

Автори на постановката са Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд. Мюзикълът е вдъхновен от популярната субкултура на Грийзърите, която възниква в средата на XX век.

Движението на Грийзърите става особено популярно в САЩ и Европа. Символизира свободата на мисълта, лишена от лицемерие и престореност. “Брилянтин” става особено популярен след едноименния филм с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон.

На откритата сцена под звездите в центъра на град Банско жителите и гостите на града имаха възможността да се насладят на прекрасните изпълнения на балета и оркестъра на Държавната опера във Варна.

Образът на Дани тази година видяхме в превъплъщението на Велин Михайлов. Една от звездите на българския мюзикъл жанр – Лилия Илиева, бе Санди, а в ролята на Бети – актрисата Волена Апостолова. Даниел Христов пък се превъплъти в ролята на Кеник.

“Ромео и Жулиета” – произведението, вдъхновило стотици театрални режисьори и оперни композитори

Другото популярно произведение, което бе представено на тазгодишното издание на фестивала, бе “Ромео и Жулиета” от Шекспир. Постановката е вдъхновила стотици театрални режисьори и десетки оперни композитори от цял свят.

В този ред на мисли, една от най-разпознаваемите опери по едноименното произведение е тази на Шарл Гуно. Тя се е превърнала в нарицателна за времето на френския романтизъм и впечатлява със своята чувственост и финес.

“Ромео и Жулиета” е ярък пример за опера, в която драматургията се превъзхожда от музиката и въздейства със силата на оркестрацията и мелодиите. Именно върху тези ѝ характеристики стъпват и диригент-постановчикът Светослав Борисов, и режисьорът Урсула Хорнер.

Банско Опера фест 2022

В операта “Ромео и Жулиета” участие взеха бележити актьори като:

  • Мария Павлова в ролята на Жулиета;
  • Рейналдо Дроз – изпълняващ ролята на Ромео;
  • Евгений Станимиров – Лоренцо;
  • Меркуцио – Иво Йорданов;
  • Стефано – Лилия Илиева;
  • Граф Капулети – Венцеслав Анастасов;
  • херцогът на Верона – Гео Чобанов и др.

Постановката се превърна в истински спектакъл под съпровода на оркестъра и хора на Държавна опера – Варна.

Организаторите на “Банско Опера фест” 2022

Организатори на “Банско Опера фест” 2022 за тринадесета поредна година бяха Община Банско в партньорство с Кемпински хотел Гранд Арена и Монте Мюзик.

По традиция всяка година входът за “Банско Опера фест” е свободен, а с всяко следващо издание амбицията на организаторите е добавят нещо ново и интересно към изданието. С този им стремеж фестът се утвърждава като особено привлекателен както за местните, така и за гостите на пиринския град. 

С всяко следващо издание “Банско Опера фест” отчита тенденциозно нарастване на интереса към културната програма в града. Стойността на подобен тип изкуство – класическа опера, балет и драматургия – започва все повече да се цени и от местните. Организаторите отбелязват този фактор, на фона на това, че до преди няколко години подобен тип културни прояви са високо ценени предимно от чуждестранните гости на курорта.

“Банско Опера фест” е събитие, което определено си струва да бъде видяно на живо, под открито небе на централния площад в Банско. Ако тази година не сте успели да го посетите и да се насладите на този невероятен спектакъл, не пропускайте следващото му издание.

Обикновено фестивалът се провежда в края на летния сезон – последната седмица на август, всяка година. 

Често задавани въпроси

Да, Банско Опера фест се провежда всяка година, като първото издание на феста е през 2009 г. Тазгодишното му издание бе 13-то поред.

Традиционно форумът се провежда на открита сцена под звездите на площад “Никола Вапцаров” в центъра на град Банско.

Да, събитието е с вход свободен и на него могат да присъстват всички жители и гости на град Банско, любители на класическата музика.

Банско Опера фест се организира ежегодно от Община Банско,  Кемпински хотел Гранд Арена – Банско и Монте Мюзик.

Фестът се провежда всяко лято – в последната седмица на месец август. За да не пропуснете изданието на спектакъла, ви препоръчваме да се запознаете предварително с културния календар на Банско, който се публикува всяка година.

Ако сте любител на класическата музика, опера и балет, определено си заслужава да посетите Банско в летните месеци, когато се провежда фестивалът.

Leave a comment