Дигитален номад” е термин, който става популярен през последното десетилетие. С него са означават хора, чиито професии не изискват обвързаност с дадена локация. За тях е достатъчен лаптоп или друго мобилно устройство, наличието на добър интернет и неограничените възможности на глобалната мрежа.

Дигиталните номади предпочитат да живеят на места, които са в близост до природата, с по-евтин живот и с приятелски настроени хора. Затова и постоянно пътуват и правят чести смени на своята държава и локация.

Българският зимен курорт Банско е сред местата, които привличат дигиталните номади, а в последните няколко години хиляди от тях пристигат от различни страни, за да участват в Bansko Nomad Fest.

Какво е Bansko Nomad Fest?

С красивите си планини, забележителна архитектура, множество ресторанти с вкусни традиционни ястия и с достъпните си цени, Банско е привлекателен център за много туристи от цял свят.

Тези предимства на българския зимен курорт мотивират и Уве Алгоер и Матиас Зейтлер да го определят като основен хъб за дигиталните номади от европейските страни. А през лятото на 2022 г. за трета поредна година в града се проведе Bansko Nomad Fest, организиран от Coworking Bansko.

Това е събитие, което събира дигитални номади от цял свят. В продължение на една седмица те имат възможност да се запознаят с опита на различни говорители, да чуят техните истории и да получат практически знания. В програмата на фестивала всеки може да изнесе своя лекция или да предложи работилничка с цел обмяна на повече опит. 

Както на Bansko Nomad Fest 2022, така и на предишните издания в програмата присъстват и различни забавни дейности като винени турове, рафтинг, катерене, планинско колоездене и др., даващи възможност за опознаване на природата и културата на България и за изграждане на връзки между участниците.

За кого е фестивалът?

Bansko Nomad събира дигитални номади от десетки страни, като на Nomad Fest 2022 те бяха над 500 и от повече от 40 страни.

Сред тях има не само софтуерни инженери и графични дизайнери – професии, които първи дават възможност за дистанционна работа. Много от участниците в Nomad Fest са самонаети – блогъри и влогъри, предприемачи и онлайн учители, самопубликуващи се автори и др. Всички те гледат на професионалния си живот като на начин да си осигурят пасивен доход, който да им позволи да пътуват повече.

Фестивалът е за всички онези, които искат да чуят вдъхновяващи лектори, да участват в интригуващи семинари, дискусии и др. инициативи и дейности.

Теми във фестивала

Програмата на Bansko Nomad Fest включва различни теми, свързани с дигиталното номадство. В трите издания на фестивала, макар и с различни говорители, разглежданите теми обикновено включват:

  • Споделяне на опит относно това как да се създаде онлайн бизнес;
  • Как можете да станете успешен предприемач в областта на недвижимите имоти;
  • Как да инвестирате в крипто;
  • Какъв трябва да бъде истинският блогър или влогър и др.

На фестивала може да разберете повече и за фотографията, за YouTube, за продуктивност, за въздействаща комуникация, за постигане на баланс между работа и личен живот.

Интерес представляват и теми за изграждането на 7-цифров бизнес, издаване на книга за подкрепа на вашата марка, инвестиране в акции и много други.

Освен планираните сутрешни сесии, в следобедните часове под формата на дискусии се обсъждат теми като създаване на видео и SEO, партньорски маркетинг, как да се организира групово пътуване, какви начини има за търсене на дистанционна работа и др.

Темите – десетки, интересни, ценни и полезни – превръщат фестивала в притегателен център за хора с номадско мислене и с предпочитания към независимост от локационния начин на живот.

Предимства и удобства на работата от Банско

Понеже дигиталните номади търсят евтини за живеене места и с ниски данъци, а също и с подходяща инфраструктура за дистанционна работа, Банско отговаря изцяло на тези критерии. А като се прибавят и красивата природа, историческите забележителности, благоприятният климат и вкусната кухня, предимствата стават още повече. Да не забравяме и изградената вече номадска общност, която се разширява с всеки изминал ден.

И макар че в света известна дестинация за номади е Бали, а в Европа – Канарските острови, България се нарежда заедно с Португалия сред страните, набиращи популярност.

Тези, посетили България като дигитални номади, са вече хиляди и всички те споделят за възможностите със своя кръг от контакти. 

Като малък и достъпен град, със своите удобни транспортни връзки със столицата, с неголемия брой население и създаден споделен офис, Банско улеснява запознанствата, както с други дигитални номади, така и с местни хора. А красивата природа, чистият въздух и големият брой активности са допълнително преимущество.

Като възможна дестинация за отдалечена работа, Банско притежава редица дадености за пълноценен живот през всеки един сезон. Много от участниците в Nomad Fest остават в Банско седмици и месеци след фестивала с намерението да опознаят по-добре планинския начин на живот.

А това е показателно за привлекателността на града като място с подходящи условия за работа и живот на всеки дигитален номад.

Често задавани въпроси

Това са хора, чиито професии не изискват обвързаност с дадена локация и които могат да работят на мобилно устройство навсякъде по света, като постоянно пътуват.

Фестивалът събира дигитални номади от цял свят. В продължение на една седмица те се запознават с опита на различни говорители по различни теми, свързани с професиите им.

Bansko Nomad събира дигитални номади от десетки страни, като през 2022 г. те са над 500 от повече от 40 страни. Сред тях са софтуерни инженери и графични дизайнери,  самонаети – блогъри и влогъри, предприемачи и онлайн учители, самопубликуващи се автори и др.

На фестивала се обсъждат теми за недвижимите имоти, за инвестицията в крипто, за това какъв трябва да бъде истинският блогър/влогър, за фотографията, за YouTube, за продуктивността, за въздействащата комуникация, за постигането на баланс между работа и личен живот и др.

Това са винени турове, рафтинг, катерене, планинско колоездене и др., които дават възможност да се опознае природата и културата на България и да се изградят връзки между участниците.

Фестивалът се превръща в притегателен център за хора от много страни с номадско мислене, които  предпочитат независимост от локационния начин на живот.

Leave a comment